Banken waarschuwen voor valse beloftes van influencers

Influencers die financieel advies geven op sociale media hebben vaak slechte bedoelingen. Daarvoor waarschuwt de bankenfederatie Febelfin.

Op sociale media verschenen de voorbije weken filmpjes waarin de influencer Jonatan Medart uitpakt met een luxeleven in Dubai en de indruk wekt dat hij succesvol in cryptomunten investeerde. In werkelijkheid ging het over een campagne om te waarschuwen voor valse beloftes van zogenaamde finfluencers.

Medart, die een grote schare volgers heeft op YouTube, Instagram en TikTok, riep zijn volgers vanuit een luxejacht op zijn financieel advies te volgen in een Telegram-groep. Daarbij liet hij uitschijnen dat zijn volgers binnen de kortste keren even rijk als hij kunnen worden.

Febelfin biecht nu op dat het om een sensibiliseringscampagne ging. ‘Uiteraard is het jacht gehuurd en zijn de beloftes even vals als de tips van de vele oplichters die actief zijn op sociale media’, zegt de bankenfederatie in een persbericht. De echte boodschap van de banken is: ‘Volg je held niet met geld!’

Gemakkelijke beïnvloeding

Finfluencers prijzen op sociale media snel en makkelijk geld verdienen aan. ‘Ze gaan inventief te werk. Zo beweren ze over de nodige vergunningen te beschikken en hebben ze meestal een professionele website met geweldige getuigenissen om je te overtuigen’, legt Febelfin uit. ‘Zo hopen ze je volledige vertrouwen te winnen. In de praktijk loopt het vaak mis.’

Volgens cijfers van de bankenfederatie gaven Belgische consumenten vorig jaar aan dat hen meer dan 15 miljoen euro afhandig werd gemaakt door frauduleuze tradingplatformen. Onderzoek leert dat jonge beleggers hun informatie vaker op sociale media zoeken en daardoor makkelijker beïnvloed kunnen worden.

Bron: www.tijd.be

Facebook

Ontdek meer

Vrijblijvend advies

info@vdvforyou.be
Tel:059/51 44 33

Betrouwbaar, transparant en altijd op jouw maat.

VDV For You is er letterlijk voor jou!

Contacteer ons vrijblijvend met al je vragen over financiën en verzekeringen. Wij zijn er om jou te helpen.

Scroll naar boven

We gebruiken cookies om: klantenervaring te optimaliseren, gepersonaliseerde informatie te bezorgen en het delen van info op sociale media mogelijk te maken. Door op op ‘Akkoord’ te klikken geef je hiervoor de toestemming. Lees ook ons cookiebeleid en onze privacyverklaring.