ECB verhoogt rente vrijwel zeker met 75 basispunten

De Europese Centrale Bank (ECB) zal donderdag opnieuw de rente verhogen. De beleggers focussen echter op mogelijke hints over extra verhogingen en op een beperking van de rentebetalingen aan banken.

De markten zijn vrij zeker: de ECB zal de belangrijkste beleidsrente, de depositorente, donderdag met 75 basispunten verhogen naar 1,5 procent. Bij eerdere vergaderingen kwam de centrale bank vaak strenger dan verwacht uit de hoek, maar intussen weten beleggers dat het de ECB menens is met de strijd tegen de torenhoge inflatie in de eurozone.

‘De monetaire autoriteit is er eindelijk in geslaagd de marktverwachtingen over de beleidsrente naar omhoog te krijgen’, zegt Carsten Brzeski, hoofd macro-economie bij ING. Dat de markten zo zeker zijn van de grootte van de renteklim komt onder andere omdat er geen enkele discussie over was in de media. Volgens Brzeski lijkt ECB-voorzitster Chistine Lagarde erin geslaagd de ECB-bestuurders weer op een lijn te krijgen.

De reden waarom de centrale bank zo’n strenge toon aanslaat? Omdat de galopperende inflatie in de eurozone haar daartoe dwingt. In september kwam de inflatie uit op 9,9 procent, bijna vijf keer de doelstelling van 2 procent. In Europa jagen vooral de energieprijzen de geldontwaarding aan. Door de rente te verhogen maakt de ECB het voor bedrijven en gezinnen duurder geld te lenen om te investeren en te consumeren. Dat moet de vraag temperen, waardoor de inflatie kan afkoelen.

Verwachtingen

Het probleem is dat het piekeffect van renteverhogingen op de inflatie makkelijk een jaar op zich laat wachten. De inflatie zal dus niet snel dalen als gevolg van het ECB-beleid. Met de forse renteverhogingen wil de ECB vooral een verergering van de inflatie voorkomen. De dreiging is dat consumenten en bedrijven ook de komende jaren een hogere inflatie verwachten. Dan kunnen werknemers hogere lonen eisen en krikken bedrijven mogelijk hun prijzen op.

Om die extra inflatiegolf te voorkomen moet de centrale bank nu streng optreden om haar geloofwaardigheid – en de belofte van prijsstabiliteit – te behouden.

Waar ligt de piek?

‘Nu de renteverhoging met 75 basispunten zo goed als zeker is, zullen beleggers vooral kijken naar het commentaar’, zegt Brzeski. Ze zullen uitkijken naar hints over volgende renteverhogingen en op welk niveau de rente zal pieken.

‘We verwachten donderdag geen duidelijke aanwijzingen van de ECB over de piek van de beleidsrente, maar er is een groeiende consensus dat dat minstens 2 procent zal zijn’, zegt Brzeski. ‘Dat is in lijn met onze verwachting voor een renteverhoging van 50 basispunten in december en een met 25 basispunten in februari.’ Daarna verwacht hij een pauze in de renteverhogingen. ‘Er is een grote kans dat de inflatieverwachtingen van de ECB in december al wijzen op een terugkeer naar prijsstabiliteit in 2024 en 2025.’

Rentebetalingen aan banken

Daarnaast denkt de econoom dat de ECB broedt op een oplossing voor het probleem van de overtollige cash als gevolg van de crisismaatregelen. De nationale centrale banken betalen de banken de depositorente op hun ‘overtollige reserves’. De eerste zullen door de renteverhogingen stevige verliezen lijden. ‘Mogelijk komt er deze week al een aankondiging om de rentebetalingen aan de banken deels te schrappen.

Bovendien is er speculatie over wanneer de ECB de portefeuille van 5.000 miljard euro aan opgekochte obligaties gaat afbouwen. ‘We denken dat de renteverhogingen stoppen in maart. Als de financiële stabiliteit het toelaat, zal dan allicht de afbouw van de obligatieportefeuille beginnen’, zeggen economen van Bloomberg.

Brzeski verwacht deze week nog geen beslissing daarover. ‘Zelfs als de discussie daarover in de ECB is gestart, zal de afbouw van de obligatieportefeuille nog even op zich laten wachten.’ Hij verwijst naar de grote onzekerheid, maar ook naar de recente financiële instabiliteit in het VK.

Bron: www.tijd.be

Facebook

Ontdek meer

Vrijblijvend advies

info@vdvforyou.be
Tel:059/51 44 33

Betrouwbaar, transparant en altijd op jouw maat.

VDV For You is er letterlijk voor jou!

Contacteer ons vrijblijvend met al je vragen over financiën en verzekeringen. Wij zijn er om jou te helpen.

Scroll naar boven

We gebruiken cookies om: klantenervaring te optimaliseren, gepersonaliseerde informatie te bezorgen en het delen van info op sociale media mogelijk te maken. Door op op ‘Akkoord’ te klikken geef je hiervoor de toestemming. Lees ook ons cookiebeleid en onze privacyverklaring.