Elektronisch betalen is nu overal mogelijk!

Geen cash op zak? Geen nood: sinds juli moeten alle Belgische handelszaken elektronische betaling aanvaarden. En niet enkel via een klassieke betaalterminal. U kiest zelf hoe u het liefst betaalt. Meer info in dit artikel.

Elektronisch betalen: kies zelf hoe u het liefst betaalt!

Sinds 1 juli worden ondernemingen (handelszaken, restaurants, …) en vrije beroepen verplicht om hun klanten minstens één vorm van elektronisch betalen aan te bieden. Welke digitale betaaloptie aangeboden wordt, dat kiest de dienstverlener zelf. Dat kan een klassieke betaalkaartterminal zijn, maar ook een mobiele toepassing om via de smartphone of smartwatch te betalen, of de mogelijkheid om via overschrijving te betalen, mag worden aangeboden als alternatief voor cash.

Hier volgt een kort overzicht van de verschillende mogelijkheden en hun voordelen.

1. Digitaal betalen via een betaalkaartterminal

Via een betaalkaartterminal betaalt u met uw betaalkaart. Dit kan een debetkaart of kredietkaart zijn. U kunt vaak kiezen om contactloos te betalen met of zonder pincode naar gelang het bedrag van uw aankopen. In sommige gevallen moet u de kaart nog in de terminal steken om te kunnen betalen: u bevestigt de betaling dan steeds met uw pincode. Betalen via de betaalkaartterminal biedt u meer veiligheid: berekeningsfouten en valse biljetten worden vermeden.

Nog geen kredietkaart? Vraag die nu aan

Via de betaalterminals kunt u ook betalen met uw maaltijdchequekaart of elektronische ecocheques. Deze cheques worden uitgegeven door bedrijven als Sodexo, Edenred, Monizze, enz. Op uw smartphone installeert u de app van het bedrijf waarvan u de cheques ontvangt om alle praktische informatie terug te vinden (gebruik, saldo, geldigheid, …).

Tegenwoordig kunt u op veel betaalterminals ook betalen met uw smartphone. Dit kunt u op twee manieren doen:

  1. U scant gewoon met uw betaalapp (bvb Payconiq) of de app van uw bank een QR-code die op de terminal wordt getoond.
  2. U brengt uw smartphone naar het symbool op de zijkant van de terminal om mobiel te betalen. Dit symbool, bestaande uit vier kleine krommingen (vergelijkbaar met een radiosignaal) geeft aan dat de terminal uitgerust is met Near Field Communication-technologie (of NFC-chip). Deze laat u toe om contactloos met uw smartphone of andere wearables te betalen (Apple Pay – Google Pay).

2. Digitaal betalen via een betaalapp

Naast de klassieke terminals zijn er ook al verschillende betaalapps beschikbaar. Payconiq is de meest voorkomende app die u bij uw lokale handelaar vindt.

Om die te kunnen gebruiken, installeert u zelf de Payconiq-app op uw smartphone en koppelt uw bankkaart EN rekening aan de app. Om in de winkel te betalen, scant u dan gewoon de QR-code die de handelaar u aanbiedt en bevestigt de betaling met uw eigen gekozen pincode of uw vingerafdruk als u deze optie ingesteld hebt. Ook op afstand kunt u makkelijk betalen: in de Payconiq-app opent u uw contactenlijst of winkellijst, geef het juiste bedrag in en bevestig ook nu weer met uw pincode. Ook geld ontvangen kan makkelijk met de Payconiq-app: alle details leest u op de website Payconiq by BancontactMet deze app hebt u uw bankkaart of zelfs het rekeningnummer van uw schuldeiser niet meer nodig. Hoe handig is dat? 

Wist u trouwens dat u in de Payconiq-app nu ook uw elektronische maaltijdcheques kunt koppelen? Zo hoeft u uw maaltijdchequekaart niet meer op zak te hebben. Klik in de app onderaan op ‘Diensten’, tik op ‘Maaltijdcheques’ en volg de instructies om uw maaltijdcheques van Edenred, Monizze of Sodexo toe te voegen.   

Sommige banken hebben in hun mobile banking-app ook hun eigen betaalmodule geïntegreerd: deze kunt u ook in de winkels gebruiken om uw aankopen te betalen.

Op die manier wordt uw smartphone ook uw portemonnee. En als er één ding is dat u altijd bij zich hebt, dan is het wel uw smartphone: zo hebt u altijd geld bij u!

3. Digitaal betalen via een overschrijving

Als laatste mag de handelaar ook overschrijvingen aanbieden als alternatief voor cash-betalingen. U schrijft dan makkelijk over via uw bankapp of pc-banking.

Aan opties geen gebrek dus. U kiest zelf wat het beste bij u past, maar één ding is zeker: digitaal betalen biedt veel voordelen. Het is namelijk:

  • veilig: minder cash op zak (of in de wasmachine!), minder risico op vals geld
  • makkelijk: (bijna) iedereen heeft een debet en/of kredietkaart en/of een smartphone
  • snel: in een paar seconden betaald, geen gedoe met wisselgeld en kleine muntjes
  • hygiënisch: geen vuile vingers op geld dat van hand tot hand gaat
  • milieuvriendelijk: minder papieren biljetten, minder geldtransporten

Overtuigd? Maak van elektronisch betalen uw favoriete betaalmethode en ontdek alle mogelijkheden ervan:

Bron: www.axabank.be

Facebook

Ontdek meer

Vrijblijvend advies

info@vdvforyou.be
Tel:059/51 44 33

Betrouwbaar, transparant en altijd op jouw maat.

VDV For You is er letterlijk voor jou!

Contacteer ons vrijblijvend met al je vragen over financiën en verzekeringen. Wij zijn er om jou te helpen.

Scroll naar boven

We gebruiken cookies om: klantenervaring te optimaliseren, gepersonaliseerde informatie te bezorgen en het delen van info op sociale media mogelijk te maken. Door op op ‘Akkoord’ te klikken geef je hiervoor de toestemming. Lees ook ons cookiebeleid en onze privacyverklaring.