Is dit het moment om te lenen voor een huis?

De oplopende rentevoeten hebben een rem gezet op het aantal nieuwe hypotheekleningen. ‘De kans is klein dat de tarieven zakken. Mogelijk gaan ze zelfs nog lichtjes hoger’, zegt ING-econoom Wouter Thierie.

Het is een vraag die vaak terugkeert: is dit het moment om te lenen voor een huis? Het antwoord is niet zo eenduidig. Het kopen of bouwen van een woning is soms moeilijk te plannen en valt doorgaans samen met de levensfase waarin u zich bevindt. En dat is daarom niet noodzakelijk in de goedkoopste periode om te lenen.

Als gevolg van de galopperende inflatie zijn de tarieven voor woonkredieten dit jaar fors gestegen. ‘Ze zijn meer dan verdubbeld’, zegt Renaat Acke van Hypotheekwinkel. ‘Voor een lening op 20 à 25 jaar, waarbij je 90 procent van de aankoopprijs leent, schommelen de tarieven tussen 3 à 3,5 procent. En wat je inboet aan ontleenbedrag heeft een flinke impact op je aankoopbudget. ‘Voor een lening op 20 à 25 jaar, waarbij je 90 procent van de aankoopprijs leent, schommelen de tarieven momenteel tussen 3 à 3,5 procent.

Ter vergelijking: in het begin van het jaar kon wie een goed dossier voorlegde nog onder 1 procent duiken.
Maar die uitzonderlijke periode is voorbij.

De tarieven van de woonkredieten hangen sterk samen met de Belgische langetermijnrente. De rente op 10 jaar schommelt momenteel rond 2,7 procent. ‘Gezien de renteverhogingen die de Europese Centrale Bank (ECB) nog zal doorvoeren, zal de rente hoog blijven en mogelijk nog lichtjes hoger gaan’, zegt Thierie. En een hogere langetermijnrente vertaalt zich – met twee à drie maanden vertraging – in hogere hypotheekrentetarieven.

Lichte prijsdaling

Verwacht wordt dat de hogere rente de vastgoedmarkt verder zal afremmen. ‘De markt heeft al een deuk gekregen door de stijgende rentevoeten, wat een invloed heeft op de vraag. Dat is bij verkopers nog niet altijd doorgedrongen’, meent Acke.

‘2020 en 2021 waren uitzonderlijke jaren voor de vastgoedmarkt. In het voorjaar zagen we een normalisatie. We verwachten dat de markt in de tweede jaarhelft en de eerste helft van 2023 verzwakt’, zegt Thierie (econoom ING België). Dat zal ook een gevolg hebben voor de prijzen. ‘Voor het derde en vierde kwartaal houden we al rekening met een mogelijke prijsdaling van 1 procent.’ We verwachten dat de vastgoedmarkt in de tweede jaarhelft en in de eerste helft van 2023 verder zal afkoelen.

Al zal die prijsdaling niet overal doorzetten. ‘Energiezuinige woningen zullen goed standhouden. Vooral woningen met een lage EPC-score zijn kwetsbaar. Verwacht wordt dat kandidaat-kopers het renovatiebudget om dergelijke woningen energiezuiniger te maken zullen incalculeren’, meent Thierie. Ook Acke verwacht dat die tweespalt nog toeneemt.

Naar kredieten op 40 jaar?

Makelaar Thomas Valkeniers (Livingstone), die in Vlaams-Brabant actief is, bevestigt dat de druk van de ketel is. ‘Maar ik zie de prijzen niet instorten’, zegt hij. ‘Integendeel, ik verwacht dat ze de komende jaren nog wat stijgen, zij het minder dan de inflatie, met 2 à 4 procent. De vraag is te groot, zeker vanuit Brussel. Wij verkopen ook nog altijd goed, het valt hier niet stil.’

Maar wie gaat dat nog kunnen betalen? Valkeniers verwacht dat de banken weer naar langere aflossingstermijnen zullen gaan – denk aan leningen op 30 à 40 jaar. Door te spelen met de looptijd kan het maandelijkse aflossingsbedrag binnen de perken blijven. Al zal de hypotheeknemer aan het einde van de rit dan een pak meer rente hebben betaald dan bij een lening op 20 of 25 jaar.

BNP Paribas Fortis, dat marktleider is in woonkredieten, onderzoekt momenteel of langere looptijden mogelijk zijn.

Bron: www.tijd.be

Facebook

Ontdek meer

Vrijblijvend advies

info@vdvforyou.be
Tel:059/51 44 33

Betrouwbaar, transparant en altijd op jouw maat.

VDV For You is er letterlijk voor jou!

Contacteer ons vrijblijvend met al je vragen over financiën en verzekeringen. Wij zijn er om jou te helpen.

Scroll naar boven

We gebruiken cookies om: klantenervaring te optimaliseren, gepersonaliseerde informatie te bezorgen en het delen van info op sociale media mogelijk te maken. Door op op ‘Akkoord’ te klikken geef je hiervoor de toestemming. Lees ook ons cookiebeleid en onze privacyverklaring.