Niet elke verzekering komt tussen bij schade door de natuur

Autoruiten die verbrijzeld werden door hagel en bagage die beschadigd raakte door brand. Heel wat reizigers krijgen te maken met schade op vakantie, maar niet iedereen kan daarvoor rekenen op zijn verzekering.

Of uw verzekeraar schade door een weersverschijnsel terugbetaalt, hangt af van polis tot polis. Bij sommige verzekeraars, zoals AXA, VAB en AG Insurance, is schade door natuurgeweld standaard gedekt in uw reisbijstandsverzekering. Andere verzekeraars, zoals Europ Assistance, komen financieel tussen als u door een natuurramp langer ter plaatse moet blijven, maar beschouwen hagel-, storm- of sneeuwschade niet als een natuurramp.

Een reisbijstandsverzekering kunt u nemen voor de periode van uw reis of voor een jaar. De prijs voor uw reis wordt op maat gemaakt en de prijs voor een jaar vindt u meestal online. Zo betaalt u bij VAB 99 euro voor een reisverzekering die personenbijstand in Europa dekt. Daar kunt u een wereldwijde dekking aan toevoegen voor 20 euro en een optie bagageverzekering in Europa voor 35 euro.

Voor een standaard reisbijstandsverzekering van Europ Assistance betaalt u 90 euro. Daar kunt u opties aan toevoegen zoals een wereldwijde dekking (45 euro), bijstand aan het voertuig (61,99 euro), een annulatieverzekering (140 euro) of een bagageverzekering (102 euro).

Als u op vakantie vertrekt, is het dus belangrijk om na te kijken wat wel en niet gedekt wordt in uw reisbijstands- of annulatieverzekering.

Wat als ik langer op mijn bestemming moet blijven door natuurgeweld?

Als u langer op uw bestemming moet blijven, als u vroeger moet terugkeren of als u gerepatrieerd moet worden, kunt u meestal rekenen op uw reisbijstandsverzekering. Die komt tussen bij gezondheidsproblemen op reis en bij autopech of een ongeval. U kunt kiezen voor een formule die alleen personenbijstand biedt, enkel voertuigenbijstand of beide. De verzekering vergoedt afhankelijk van uw verzekeraar en polis medische kosten, repatriëring, redding en opsporing, takelen bij pech, autorepatriëring en verblijfs- of reiskosten.

Bij Europ Assistance is in uw reisbijstandsverzekering standaard een clausule over natuurrampen opgenomen. ‘Die clausule is bedoeld om reizigers financieel bij te staan als ze door een natuurramp langer ter plaatse moeten blijven. Denk aan gebeurtenissen die heel zware gevolgen hebben voor het aardoppervlak, zoals aardverschuivingen, en -bevingen, overstromingen of natuurbranden. Neerslag of wind hoort daar niet bij’, zegt woordvoerder Xavier Van Caneghem. ‘De clausule werd in het leven geroepen na de vulkaanuitbarsting in 2010 in IJsland.’

Wat als mijn wagen op reis beschadigd wordt door natuurgeweld?

Wie zijn auto enkel met de wettelijk verplichte verzekering burgerlijke aansprakelijkheid auto verzekerde, heeft pech als die beschadigd wordt door een storm of brand op vakantie. Wie daarbovenop een beperkte of volledige omniumverzekering nam, is wel gedekt.

‘In een beperkte omnium zit schade door natuurkrachten (hagel, storm, overstroming), door inbraak en diefstal, door een aanrijding met dieren, door glasbreuk en door brand inbegrepen. Een volledige omnium vergoedt alle schade aan uw wagen, ook uw eigen schade bij een ongeval waarbij u in fout bent’, zegt Tom Coorevits van het expertisekantoor Xolutions.

Nam u een reisbijstandsverzekering die voertuigenbijstand dekt? Bij de meeste bijstandsverzekeringen is schade door natuurgeweld niet inbegrepen. U kunt dus meestal alleen op uw omniumverzekering terugvallen.

Ook de pechbijstandsverzekering van Europ Assistance komt niet tussen bij schade aan uw wagen door natuurgeweld. ‘De gevolgen van de hagelbui in Noord-Italië waren niet gedekt in onze pechverhelpingscontracten’, zegt Van Caneghem. ‘Maar gezien de omvang hebben we uitzonderlijk beslist toch tussen te komen en getroffen reizigers te helpen om hen en hun voertuig terug naar België te brengen.’

Mijn kledij of andere persoonlijke spullen raakten beschadigd toen die in mijn vakantiehuisje lagen tijdens een overstroming. Wordt de schade vergoed?

Afhankelijk van de polisvoorwaarden en van uw verzekeraar kan het zijn dat uw brandverzekering de inhoud van tijdelijk overgebrachte goederen, naar bijvoorbeeld een vakantieverblijf dat u huurt, dekt. Elke polis heeft andere voorwaarden, dus u moet goed nakijken welke zaken zijn inbegrepen.

‘Raken uw persoonlijke spullen beschadigd door een overstroming of een brand op uw vakantiebestemming, dan komt die verzekering tussen’, zegt Coorevits. ‘Bij sommige verzekeraars zijn er twee voorwaarden aan verbonden: u mag de spullen niet langer dan 180 dagen verplaatsen en u moet zelf aanwezig zijn wanneer de schade zich voordoet. Laat u uw spullen ergens achter omdat u moet vluchten, dan wordt de schade niet gedekt door uw brandpolis. U kunt dan eventueel wel een beroep doen op uw reisbijstandsverzekering.’

Let op: bagage die in uw wagen zat tijdens een hagelstorm en daardoor beschadigd is geraakt, valt niet onder de dekking van uw brandpolis. ‘Die bagage valt onder uw autoverzekering en die dekt geen schade aan vervoerde goederen’, verduidelijkt Coorevits.

Krijg ik mijn geld terug als ik last minute niet op vakantie kan vertrekken?

In sommige gevallen kunt u uw geld terugkrijgen als u een annulatieverzekering heeft. De oorzaken die gedekt worden, staan in de algemene voorwaarden van uw polis. Een annulatieverzekering kan ook inbegrepen zijn in uw kredietkaart, kijk dat dus zeker goed na.

Als u ziek wordt, als iemand in uw familie sterft of als u door een situatie op het werk – u wordt ontslagen of uw vakantiedagen worden ingetrokken – niet op vakantie kunt vertrekken, wordt dat gedekt. Ook als u dringend moet verhuizen, als uw kind een herexamen moet afleggen, als u wordt opgeroepen om jurylid te zijn, als uw huisdier sterft of als u zich moest laten vaccineren om naar uw bestemming te gaan, maar dat om medische redenen niet kon, kunt u rekenen op uw annulatieverzekering.

‘Alles wat buiten die persoonsgebonden oorzaken valt, wordt bij Europ Assistance niet gedekt’, zegt Van Caneghem. ‘Als u niet wilt, durft of kunt vertrekken door natuurkrachten, epidemieën of terroristische aanslagen, betaalt uw annulatieverzekering van Europ Assistance uw reiskosten niet terug. Maar vaak kunnen reizigers wel bij hun touroperator terecht om een omboeking, uitstel of annulatie aan te vragen.’

Bij AG Insurance wordt een annulatie vanwege natuurrampen of aanslagen op uw vakantiebestemming wel terugbetaald. ‘Als reizen worden afgeraden door de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken of bij gebrek aan sneeuw op uw skivakantie, betaalt AG Insurance uw reiskosten terug bij een annulatie’, zegt woordvoerder Lars Vervoort.

Kan mijn verzekeraar overmacht inroepen bij stormweer?

Als het voor een verzekeraar onmogelijk is zijn klanten bij te staan zoals weergegeven in de polis, kan hij overmacht inroepen. Dan moet hij niet aan zijn verplichtingen voldoen. ‘Dat kan zijn bij een aardbeving, bij een zware overstroming of als een gebied onbereikbaar is door brand’, zegt Van Caneghem. ‘Het kan zijn dat de lokale overheid niet meer de mogelijkheid biedt om tussen te komen, dat de plek wordt afgesloten of dat ons lokaal netwerk geen middelen meer heeft om reizigers te helpen.’

‘Alleen als het voor ons echt onmogelijk is geworden om tussen te komen, kan overmacht worden ingeroepen. In alle andere gevallen doen we ons best om reizigers zo goed mogelijk te helpen.’

‘Als hun verzekeraar reizigers niet kan bijstaan door overmacht, moeten ze het lokale Belgische consulaat contacteren en zijn ze afhankelijk van beslissingen van de overheid’, zegt Van Caneghem. ‘Wij raden reizigers die buiten Europa reizen trouwens altijd aan om zich te registreren op de website Travellers Online van Buitenlandse Zaken, zodat hun gegevens bekend zijn en ze gecontacteerd kunnen worden.’

Stormschade in eigen land is een vast onderdeel van de brandverzekering. ‘De meeste verzekeraars verzekeren stormschade vanaf windsnelheden van 80 kilometer per uur’, zegt Peter Wiels van Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen. ‘Ze baseren zich daarvoor op meetstations van het KMI die verspreid staan over het hele land.’

Een familiale verzekering vergoedt schade die u of uw familieleden veroorzaken bij derden. ‘Maar voor schade aan derden kan de familiale verzekeraar eventueel overmacht inroepen bij een extreme weersomstandigheid zoals windsnelheden boven 130 kilometer per uur’, zegt Wiels.

‘Stel dat uw gezonde boom omvalt op de auto van uw buurman door een windstoot van meer dan 130 kilometer per uur. Dan kan uw verzekeraar ervan uitgaan dat u niet aansprakelijk kunt worden gesteld voor de schade die uw boom heeft veroorzaakt, omdat die situatie beschouwd kan worden als overmacht. Hij hoeft dan de schade niet te betalen. Maar zoiets gebeurt weinig of niet.’

Wat als ik schade lijd door een natuurramp, maar geen brandpolis heb?

De dekking voor natuurrampen is een verplicht onderdeel van elke brandverzekering voor woningen en kleine handelszaken. Het betreft overstromingen, aardbevingen, aardverschuivingen en de inkrimping van de grond door droogte.

Wie geen brandverzekering heeft en een leefloon (OCMW) ontvangt, kan bij schade door een natuurramp wel aankloppen bij het Vlaams Rampenfonds. Ook verzekerden kunnen voor sommige zaken waarvoor verzekeraars niet in een dekking voorzien bij natuurrampen (bijvoorbeeld voor tuinmeubels of -afsluitingen) een tussenkomst vragen aan het Rampenfonds.

De schade moet het rechtstreekse gevolg zijn van een natuurramp die erkend is door de Vlaamse regering. Ook moet de schade hoger zijn dan 500 euro, want er is een franchise van 500 euro. U moet uw schadegeval in eerste instantie sowieso bij uw brandverzekeraar aangeven.

Bij het Vlaams Rampenfonds moet u schade binnen 60 dagen melden. Het fonds verzamelt alle meldingen en zal na 60 dagen onderzoeken of een uitzonderlijk weersverschijnsel als ramp wordt erkend. Als die erkenning er komt, hebt u drie maanden de tijd om een schadedossier in te dienen voor een eventuele vergoeding.

Bron: www.tijd.be

Facebook

Ontdek meer

Vrijblijvend advies

info@vdvforyou.be
Tel:059/51 44 33

Betrouwbaar, transparant en altijd op jouw maat.

VDV For You is er letterlijk voor jou!

Contacteer ons vrijblijvend met al je vragen over financiën en verzekeringen. Wij zijn er om jou te helpen.

Scroll naar boven

We gebruiken cookies om: klantenervaring te optimaliseren, gepersonaliseerde informatie te bezorgen en het delen van info op sociale media mogelijk te maken. Door op op ‘Akkoord’ te klikken geef je hiervoor de toestemming. Lees ook ons cookiebeleid en onze privacyverklaring.