Familiale verzekering

Wat is de familiale BA-verzekering?

De familiale BA-verzekering (BA staat voor burgerlijke of burgerrechtelijke aansprakelijkheid), is beter gekend als de familiale verzekering, de gezinsverzekering of de verzekering privéleven.

De familiale verzekering vergoedt de schade waarvoor je in je privéleven burgerlijk aansprakelijk bent (ten opzichte van een derde) buiten jouw contractuele verplichtingen.

In de praktijk gaan veel BA-verzekeraars echter verder dan het zuivere privé-leven en regelen ze toch sommige aspecten van het professioneel of contractueel leven.

Deze verzekering vergoedt, na aftrek van een eventuele franchise, de lichamelijke letsels (een verwonding bijvoorbeeld) of de materiële schade (beschadiging van goederen) die je in het kader van je privéleven aan een derde hebt toegebracht.

Deze verzekering dekt de schade die jij – of personen die bij jou inwonen – veroorzaakte(n). Ook schade veroorzaakt door je poetsvrouw of je babysit of je huisdieren worden gedekt. De dekking geldt meestal wereldwijd.

Als bescherming van jouw vermogen is ze een absolute “must” voor iedereen, met of zonder kinderen!

Waarom is de familiale BA-verzekering nuttig?

  1. Zoals iedere aansprakelijkheidsverzekering beoogt de familiale BA-verzekering de bescherming van je vermogen tegen de financiële gevolgen van jouw fouten, nalatigheden of tekortkomingen die je aansprakelijkheid in het geding brengen.

Als je burgerlijk aansprakelijk bent, ben je verplicht het slachtoffer te vergoeden voor de schade die hij/zij door jouw toedoen geleden heeft. De wet bepaalt dan dat je met heel je vermogen (roerend en onroerend) verplicht bent tot de correcte uitvoering van die schadevergoeding.

  1. Wettelijk ben je niet alleen aansprakelijk voor jouw eigen fouten, maar ook voor die van je kinderen, voor de schade veroorzaakt door jouw dieren, jouw goederen of door zogenaamde gebrekkige zaken waarvan je eigenaar bent. Neem dus geen enkel risico, want een ongeval is vlug gebeurd. Wanneer je er niet voor verzekerd bent, kan je dat veel geld kosten.
  1. Ze zal ook jouw belangen verdedigen en, in geval van conflict over de erkenning van je aansprakelijkheid, zal ze ook de kosten en erelonen voor jouw verdediging betalen.

De familiale BA is niet verplicht maar behoort tot de basisverzekeringen zodra je niet meer gedekt bent door de verzekeringspolis van je ouders (d.w.z. wanneer je elders dan bij hen gedomicilieerd bent). Wacht niet tot je kinderen hebt om een familiale BA-polis te sluiten want ook volwassenen kunnen een ongeval veroorzaken.

Als je wenst dat de verzekeraar je ook helpt om schadevergoeding te krijgen van een derde wanneer die je schade berokkent die valt onder de familiale BA-verzekering, kan je de polis uitbreiden met een luik “rechtsbijstand”. Voor meer details hierover kan je terecht in de rubriek rechtsbijstand.

Troeven van de familiale verzekering

  • Een familiale BA-verzekering is niet duur
  • De premie, taksen inbegrepen, van de meeste familiale BA-polissen varieert tussen 70 en 90 euro. Daarin is een luik rechtsbijstand inbegrepen ter verdediging van de belangen van een verzekerde die in zijn/haar privéleven het slachtoffer geworden is van schade veroorzaakt door een andere persoon.
  • De verzekerde bedragen zijn erg hoog en de franchise beperkt

Iedere polis waarborgt immers minimaal 26.000.000 euro voor lichamelijke schade en 1.300.000 euro voor materiële schade (geïndexeerde bedragen). De meeste polissen bieden een waarborg die 3 tot 4 maal groter is voor de materiële schade. De eventuele franchise, dit is het deel van de schade dat je zelf moet vergoeden, schommelt rond de 280 euro.

Conclusie

Een familiale verzekering vergoedt de schade die u, iemand uit uw gezin of uw huisdier toebrengt aan derden. Deze schade kan groot of klein zijn en betreft zowel lichamelijke als materiële schade.

Heb je vragen? Nood aan advies? 
Aarzel niet ons te contacteren. We helpen je graag verder.

Verzekeringen up-to-date

Download de Brochure: Hoe je verzekeringen up-to-date houden?

Bekijk onze handige checklist

Nieuws

BA-verzekering verplicht in Italië voor alpineskiën

BA-verzekering verplicht in Italië voor alpineskiën

    Verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor alpineskiën in Italië Met ingang van 1 januari 2022, legt artikel 30 van het Italiaanse wetsdecreet…
Niet elke verzekering komt tussen bij schade door de natuur

Niet elke verzekering komt tussen bij schade door de natuur

Autoruiten die verbrijzeld werden door hagel en bagage die beschadigd raakte door brand. Heel wat reizigers krijgen te maken met…
Wat betekent de fiscale hervorming voor u en uw bedrijf?

Wat betekent de fiscale hervorming voor u en uw bedrijf?

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft zijn plannen klaar voor een eerste fase van een fiscale hervorming. Die…

Onze partners

Wil je graag een afspraak maken? Dat kan.

Heb je verzekeringsvraagstukken en zoek je antwoorden? Vraag je je af of jij en je gezin goed beschermd zijn?

VDV For You staat klaar om je te helpen. Ons team van specialisten beantwoordt al je vragen en zorgt voor gemoedsrust.

Scroll naar boven

Ontdek hoe je jouw verzekeringen up to date kunt houden.

Vul je e-mailadres in en download de brochure in pdf-formaat. Kom zo alles te weten over het actueel houden van je verzekeringspakket. 

We gebruiken cookies om: klantenervaring te optimaliseren, gepersonaliseerde informatie te bezorgen en het delen van info op sociale media mogelijk te maken. Door op op ‘Akkoord’ te klikken geef je hiervoor de toestemming. Lees ook ons cookiebeleid en onze privacyverklaring.