Sparen en pensioen

Pensioensparen

Wat is pensioensparen?

Wie aan pensioensparen doet, bouwt voor zichzelf een extra pensioen op. Wat je stort geeft bovendien recht op een fiscaal voordeel: je kan het dus fiscaal in mindering brengen via de personenbelasting.  Het geld dat je spaart, wordt belegd in een pensioenspaarfonds of in een pensioenspaarverzekering. Daardoor kan het aangroeien. Bij een pensioenspaarverzekering met rentewaarborg (“tak 21”) is dat zelfs aan een vast gegarandeerd rendement en heb je de zekerheid dat wat je stort niet verloren gaat. Met een dergelijke pensioenspaarverzekering onderga je de beursrisico’s dus niet! 

Simuleer je pensioen

Met deze berekeningsmodule simuleer je snel zelf hoe je pensioen er zal of zou kunnen uitzien.

In amper 5 minuten krijg je een inschatting van je wettelijk pensioen, de pensioenoplossingen om je pensioenkloof en -tekort te verkleinen en de fiscale voordelen die je daarbij geniet.

Waarom nu al bezig zijn met je pensioen

Momenteel heeft een loontrekkende een gemiddeld wettelijk pensioen van nauwelijks meer dan 1.200 euro bruto per maand. Om te vermijden dat je levensstandaard na je pensionering zal dalen, kan je echter zelf al iets doen. Naast wat je via het werk aan aanvullend pensioen kan opbouwen in een pensioenplan of groepsverzekering als je werkgever dat voorziet, kan je een eigen spaarpotje aanleggen om jouw wettelijk pensioen aan te vullen en jouw levensstandaard op peil te houden na je pensionering.  

Fiscaal voordeel pensioensparen

Iedereen die belastingen betaalt en tussen 18 en 64 jaar is, mag het geld dat hij stort in een pensioenspaarproduct jaarlijks inbrengen in zijn aangifte van de personenbelasting. Jaarlijks kan je tot 990 euro fiscaal in mindering brengen, en dan 30% van de stortingen terug krijgen van de belastingen. Je kan voortaan zelfs tot 1.270 euro storten, maar dan is het belastingvoordeel maar 25%. Vraag desnoods om advies. 

Waarom pensioensparen bij een verzekeraar?

Veiligheid

Je pensioenkapitaal is nergens zo veilig als bij een verzekeraar.Verzekeraars zijn namelijk heel voorzichtig met het geld dat je hen toevertrouwt. Ze zorgen dat ze altijd een extra buffer hebben voor het geval het wat minder gaat. Bovendien beleggen zij het geld op een veilige manier, zoals in staatsobligaties. Daarenboven weet je van te voren wat je minimaal bijeen zult sparen. Verzekeraars garanderen je namelijk een vast rendement en kunnen je zelfs nog een extraatje geven onder de vorm van winstdeelname. 

Flexibel

Ook niet onbelangrijk om te weten is dat je op een zeer flexibele manier aan pensioensparen kan doen. Je bent niet verplicht om iedere maand een vast bedrag te sparen. Je kunt soms wat minder sparen, bijvoorbeeld wanneer je net dat droomhuis of een appartementje hebt gekocht. Pensioensparen is met andere woorden een flexibel en veilig product dat jou toelaat met een gerust hart jouw pensioen tegemoet te zien. 

Bereken zelf je pensioen

Maak een simulatie van je wettelijk pensioen, de pensioenoplossingen en de fiscale voordelen die je daarbij geniet.

Heb je vragen? Nood aan advies? 
Aarzel niet ons te contacteren. We helpen je graag verder.

Brochure: Pensioensparen

Download de Brochure: Pensioensparen, zo doe je het.

Veel gestelde vragen

Banken waarschuwen voor valse beloftes van influencers

Banken waarschuwen voor valse beloftes van influencers

Influencers die financieel advies geven op sociale media hebben vaak slechte bedoelingen. Daarvoor waarschuwt de bankenfederatie Febelfin. Op sociale media…
Is een woning in een risicogebied verzekerd tegen overstroming?

Is een woning in een risicogebied verzekerd tegen overstroming?

Als u in een overstromingsgebied woont, loopt u een veel groter risico om vroeg of laat met wateroverlast in uw…
‘Gezocht: partner met woonbonus’

‘Gezocht: partner met woonbonus’

De Vlaamse woonbonus is afgeschaft. Vlaanderen geeft geen fiscaal voordeel meer aan wie na 2019 leent voor zijn eigen woning.…

Onze partners

Wil je graag een afspraak maken? Dat kan.

Heb je verzekeringsvraagstukken en zoek je antwoorden? Vraag je je af of jij en je gezin goed beschermd zijn?

VDV For You staat klaar om je te helpen. Ons team van specialisten beantwoordt al je vragen en zorgt voor gemoedsrust.

Scroll naar boven

Download de brochure:
Pensioensparen, zo doe je het

Wat zijn de aanvullende pensioenformules? Welke formule kiezen? Wanneer beginnen? Deze brochure geeft antwoorden op al je vragen.

We gebruiken cookies om: klantenervaring te optimaliseren, gepersonaliseerde informatie te bezorgen en het delen van info op sociale media mogelijk te maken. Door op op ‘Akkoord’ te klikken geef je hiervoor de toestemming. Lees ook ons cookiebeleid en onze privacyverklaring.