Diefstal

Diefstal en inbraak verzekering

De diefstalverzekering is een optionele dekking. Dat wil zeggen dat een brandverzekering ze niet standaard bevat. Je moet deze dekking onderschrijven bovenop de “gewone” brandverzekering.

Wat dekt de diefstalverzekering?

Als je de dekking diefstal onderschrijft bij jouw brandverzekering, bescherm je je tegen diefstal en vandalisme. Met jaarlijks ongeveer 50.000 diefstallen in Belgische woningen is deze optionele dekking zeker de moeite waard om te overwegen.

De diefstalverzekering dekt bij:

 • Inbraak (bv. een geforceerde deur of venster)
 • Inklimming (bv. door een ladder te plaatsen en via een raam van de bovenverdieping)
 • Gebruik van valse sleutels
 • Gebruik van gestolen of verloren sleutels
 • Heimelijke binnendringing (bv. iemand die zich voordoet als een medewerker van de energieleverancier die de meterstanden komt opnemen.
 • Binnendringing met medeplichtigheid van iemand die binnen mag, voor zover de feiten gerechtelijk vastgesteld zijn. De verzekeraars sluiten doorgaans diefstal uit wanneer die gepleegd wordt met de medeplichtigheid van familieleden (bloedverwanten, echtgenoten) van (één van de) verzekerden of van huispersoneel.
 • Diefstal gepleegd met geweld of waarbij de verzekerde persoon bedreigd werd.

De diefstalverzekering vergoedt jou financieel voor de schade die je lijdt doordat jouw spullen, woning, meubels,… verdwenen, vernield of beschadigd zijn als gevolg van vandalisme, diefstal of een poging daartoe. Je krijgt de werkelijke waarde vergoed, dat is de nieuwwaarde min de slijtage.

Wie is tegen diefstal verzekerd?

De goederen moeten zich bevinden in de woning waarvoor je de diefstaldekking hebt afgesloten. Als aan die voorwaarde voldaan is, zijn volgende mensen tegen diefstal verzekerd:

 • de verzekeringsnemer, dat is de persoon die de verzekering aangegaan is
 • de echtgenoot van de verzekeringsnemer
 • alle personen die in de woning wonen die verzekerd is
 • het huispersoneel
 • de werknemers of vennoten van de verzekeringsnemer in de uitoefening van hun functie (bijvoorbeeld wanneer de verzekering afgesloten werd op naam van een vzw, dan is de beheerder van die vzw verzekerd)

Wat dekt de diefstalverzekering niet (altijd)?

Niet alle diefstalverzekeringen dekken de diefstal van huisdieren of delen van je woning die demonteerbaar zijn (bijvoorbeeld glas-in-loodramen of trappen).

Tenzij de algemene voorwaarden iets anders vermelden, dekt een diefstalverzekering de gewone verdwijning van voorwerpen, de diefstal van motorrijtuigen of aanhangwagens uit een garage en de diefstal van voorwerpen buiten de woning (tenzij soms tuinmeubelen) niet.

Aan welke algemene voorwaarden moet voldaan zijn om aanspraak te maken op de diefstaldekking?

Er zijn een aantal voorwaarden verbonden als u aanspraak wil maken op jouw diefstaldekking.

Zo moet de woning die je verzekert, regelmatig bewoond zijn. In de meeste gevallen laat de verzekeraar toe dat de woning 90 nachten per jaar niet bewoond is.

Daarnaast verwacht de verzekeraar dat je een aantal elementaire veiligheidsmaatregelen neemt zoals van een normaal voorzichtig persoon verwacht kan worden, zoals alles op slot doen als er niemand thuis is.

Als het verzekerde bedrag erg hoog ligt, bijvoorbeeld omdat je zeer waardevolle spullen in huis hebt, zal de verzekeraar de woning inspecteren en eventueel aanvullende preventiemaatregelen opleggen, zoals bijvoorbeeld een alarmsysteem.

Bovendien kan je vaak genieten van een korting op je premie als je een inbraakdetectiesysteem hebt dat beschikt over een INCERT-certificaat. Hierover vind je meer op de website www.incert.be en bij je verzekeraar of tussenpersoon. Dit animatiefilmpje legt in een notendop het nut van het INCERT-label uit.

Hoeveel krijg je vergoed in geval van diefstal?

In de bijzondere voorwaarden van het diefstalverzekeringscontract staan een aantal maximumbedragen opgesomd voor de schadevergoeding. Meestal worden die bepaald voor elk voorwerp, ongeacht van welke aard, en wordt er een maximumbedrag vastgesteld voor het geheel aan juwelen en geldwaarden (cash, cheques,…),…

Ook voor wat er zich in kelders, zolders, garages en bijgebouwen bevindt, geldt meestal een maximumbedrag voor de schadevergoeding. Ook voor het geheel van de goederen die tijdelijk elders dan in de woning opgeslagen zijn geldt een maximumbedrag. Soms zijn tuinmeubelen ook gedekt, maar ook daarbij kan een maximumbedrag gelden.

Extra waarborgen, zoals een diefstalverzekering, kunnen aan uw woningverzekering worden toegevoegd. Deze beschermt u tegen diefstal en vandalisme en vergoedt zowel de gestolen goederen als de schade wegens inbraak of poging tot diefstal. Deze waarborg kan naargelang uw persoonlijke situatie aangepast worden.

Heb je vragen? Nood aan advies? 
Aarzel niet ons te contacteren. We helpen je graag verder.

Brochure Brandverzekering

Download de Brochure: De brandverzekering dekt veel meer dan alleen brand

Brochure Rechtsbijstand

Download de Brochure: Rechtsbijstand om uw rechten te vrijwaren.

Veel gestelde vragen over woningen

Is een woning in een risicogebied verzekerd tegen overstroming?

Is een woning in een risicogebied verzekerd tegen overstroming?

Als u in een overstromingsgebied woont, loopt u een veel groter risico om vroeg of laat met wateroverlast in uw…
Niet elke verzekering komt tussen bij schade door de natuur

Niet elke verzekering komt tussen bij schade door de natuur

Autoruiten die verbrijzeld werden door hagel en bagage die beschadigd raakte door brand. Heel wat reizigers krijgen te maken met…
Hoe stormschade voorkomen of beperken?

Hoe stormschade voorkomen of beperken?

In bepaalde perioden van het jaar komen stormen helaas vaker voor en kunnen ze veel schade aanrichten. Hoe kunt u zich voorbereiden op een storm?…

Onze partners

Wil je graag een afspraak maken? Dat kan.

Heb je verzekeringsvraagstukken en zoek je antwoorden? Vraag je je af of jij en je gezin goed beschermd zijn?

VDV For You staat klaar om je te helpen. Ons team van specialisten beantwoordt al je vragen en zorgt voor gemoedsrust.

Scroll naar boven

Ontdek alles over de brandverzekering.

Vul je e-mailadres in en download de brochure in pdf-formaat. Kom zo te weten waartegen je brandverzekering je, naast brand, nog meer beschermt.

Ontdek alles over de Rechtsbijstandsverzekering.

Vul je e-mailadres in en download de brochure in pdf-formaat. Kom zo te weten hoe de rechtsbijstand je helpt om al jouw rechten te vrijwaren en te doen gelden. 

We gebruiken cookies om: klantenervaring te optimaliseren, gepersonaliseerde informatie te bezorgen en het delen van info op sociale media mogelijk te maken. Door op op ‘Akkoord’ te klikken geef je hiervoor de toestemming. Lees ook ons cookiebeleid en onze privacyverklaring.