Schuldsaldo

Een schuldsaldoverzekering is een vorm van een overlijdensverzekering.

Wanneer je een woonkrediet aangaat, zal de bank (of andere financiële instelling bij wie je leent) je vragen zo’n verzekering af te sluiten, hoewel dat niet wettelijk verplicht is.

Een schuldsaldoverzekering betaalt het openstaande bedrag van de lening helemaal of gedeeltelijk terug aan de bank als je zou overlijden voor de lening volledig afgelost is. Zo moeten je partner – of je erfgenamen – niet instaan voor de verdere aflossing van de hypothecaire lening en blijven zij gespaard van deze financiële zorgen.

Meestal biedt de bank een schuldsaldoverzekering aan, vaak in samenwerking met een verzekeringspartner. Als je die neemt, krijg je doorgaans een korting op de intrestvoet van je lening, waardoor je maandelijkse afbetaling wat lager zal zijn.

Toch maak je maar beter de rekensom. Vergelijk hoeveel je elders voor je schuldsaldoverzekering zou betalen en bekijk wat voordeliger is: de verzekering nemen bij de bank waar je leent en daardoor een lagere afbetaling genieten of een schuldsaldoverzekering die goedkoper is maar daarvoor de korting op de intrestvoet van je lening laten vallen.

Wanneer je een schuldsaldoverzekering aangaat, zal de verzekeraar de premie berekenen op basis van het overlijdensrisico. Daarom zal je een medische vragenlijst moeten invullen en misschien zelfs een medisch onderzoek moeten ondergaan. Wie ouder is, of een bepaalde aandoening of ziekte heeft, betaalt dan een hogere premie of kan in ernstige gevallen zelfs niet verzekerd worden. De acceptatie- en tariferingsregels van een verzekeraar kunnen dus mee je keuze beïnvloeden. Uiteraard spelen ook het bedrag waarvoor de schuldsaldoverzekering bij overlijden tussenkomt en de looptijd van de verzekering een belangrijke rol om de premie te bepalen.

Onder bepaalde voorwaarden kan de schuldsaldoverzekering een belastingvoordeel opleveren. Vraag ernaar bij je verzekeraar.

Een brandverzekering en een schuldsaldoverzekering zijn vaak contractueel verplicht bij de kredietaanvraag. De schuldsaldoverzekering zal het resterende bedrag uitkeren als één of meerdere ontleners komen te overlijden.

Heb je vragen? Nood aan advies? 
Aarzel niet ons te contacteren. We helpen je graag verder.

Brochure Brandverzekering

Download de Brochure: De brandverzekering dekt veel meer dan alleen brand

Brochure Rechtsbijstand

Download de Brochure: Rechtsbijstand om uw rechten te vrijwaren.

Veel gestelde vragen over woningen

Woon- of brandverzekering: wat moet je echt weten?

Woon- of brandverzekering: wat moet je echt weten?

Ga je binnenkort verhuizen of heb je pas een nieuwe woning gekocht? Gefeliciteerd! Om je nieuwe nestje te beschermen, vind…
Een aantal jonge mensen worden roommates. Wat met de brandverzekering?

Een aantal jonge mensen worden roommates. Wat met de brandverzekering?

Aansprakelijkheid tegenover de eigenaar Ten eerste is er de aansprakelijkheidsverzekering ten aanzien van de eigenaar, voor wat betreft schade aan…
Hoe kan ik de waarde van mijn inboedel aantonen aan mijn woningverzekeraar?

Hoe kan ik de waarde van mijn inboedel aantonen aan mijn woningverzekeraar?

Voor het sluiten van een brand- of diefstalverzekering moet in de meeste gevallen de waarde van de inboedel niet aangetoond…

Onze partners

Wil je graag een afspraak maken? Dat kan.

Heb je verzekeringsvraagstukken en zoek je antwoorden? Vraag je je af of jij en je gezin goed beschermd zijn?

VDV For You staat klaar om je te helpen. Ons team van specialisten beantwoordt al je vragen en zorgt voor gemoedsrust.

Ontdek alles over de brandverzekering.

Vul je e-mailadres in en download de brochure in pdf-formaat. Kom zo te weten waartegen je brandverzekering je, naast brand, nog meer beschermt.

Ontdek alles over de Rechtsbijstandsverzekering.

Vul je e-mailadres in en download de brochure in pdf-formaat. Kom zo te weten hoe de rechtsbijstand je helpt om al jouw rechten te vrijwaren en te doen gelden. 

We gebruiken cookies om: klantenervaring te optimaliseren, gepersonaliseerde informatie te bezorgen en het delen van info op sociale media mogelijk te maken. Door op op ‘Akkoord’ te klikken geef je hiervoor de toestemming. Lees ook ons cookiebeleid en onze privacyverklaring.