Schuldsaldo

Een schuldsaldoverzekering is een vorm van een overlijdensverzekering.

Wanneer je een woonkrediet aangaat, zal de bank (of andere financiële instelling bij wie je leent) je vragen zo’n verzekering af te sluiten, hoewel dat niet wettelijk verplicht is.

Een schuldsaldoverzekering betaalt het openstaande bedrag van de lening helemaal of gedeeltelijk terug aan de bank als je zou overlijden voor de lening volledig afgelost is. Zo moeten je partner – of je erfgenamen – niet instaan voor de verdere aflossing van de hypothecaire lening en blijven zij gespaard van deze financiële zorgen.

Meestal biedt de bank een schuldsaldoverzekering aan, vaak in samenwerking met een verzekeringspartner. Als je die neemt, krijg je doorgaans een korting op de intrestvoet van je lening, waardoor je maandelijkse afbetaling wat lager zal zijn.

Toch maak je maar beter de rekensom. Vergelijk hoeveel je elders voor je schuldsaldoverzekering zou betalen en bekijk wat voordeliger is: de verzekering nemen bij de bank waar je leent en daardoor een lagere afbetaling genieten of een schuldsaldoverzekering die goedkoper is maar daarvoor de korting op de intrestvoet van je lening laten vallen.

Wanneer je een schuldsaldoverzekering aangaat, zal de verzekeraar de premie berekenen op basis van het overlijdensrisico. Daarom zal je een medische vragenlijst moeten invullen en misschien zelfs een medisch onderzoek moeten ondergaan. Wie ouder is, of een bepaalde aandoening of ziekte heeft, betaalt dan een hogere premie of kan in ernstige gevallen zelfs niet verzekerd worden. De acceptatie- en tariferingsregels van een verzekeraar kunnen dus mee je keuze beïnvloeden. Uiteraard spelen ook het bedrag waarvoor de schuldsaldoverzekering bij overlijden tussenkomt en de looptijd van de verzekering een belangrijke rol om de premie te bepalen.

Onder bepaalde voorwaarden kan de schuldsaldoverzekering een belastingvoordeel opleveren. Vraag ernaar bij je verzekeraar.

Een brandverzekering en een schuldsaldoverzekering zijn vaak contractueel verplicht bij de kredietaanvraag. De schuldsaldoverzekering zal het resterende bedrag uitkeren als één of meerdere ontleners komen te overlijden.

Heb je vragen? Nood aan advies? 
Aarzel niet ons te contacteren. We helpen je graag verder.

Brochure Brandverzekering

Download de Brochure: De brandverzekering dekt veel meer dan alleen brand

Brochure Rechtsbijstand

Download de Brochure: Rechtsbijstand om uw rechten te vrijwaren.

Veel gestelde vragen over woningen

Is een woning in een risicogebied verzekerd tegen overstroming?

Is een woning in een risicogebied verzekerd tegen overstroming?

Als u in een overstromingsgebied woont, loopt u een veel groter risico om vroeg of laat met wateroverlast in uw…
Niet elke verzekering komt tussen bij schade door de natuur

Niet elke verzekering komt tussen bij schade door de natuur

Autoruiten die verbrijzeld werden door hagel en bagage die beschadigd raakte door brand. Heel wat reizigers krijgen te maken met…
Hoe stormschade voorkomen of beperken?

Hoe stormschade voorkomen of beperken?

In bepaalde perioden van het jaar komen stormen helaas vaker voor en kunnen ze veel schade aanrichten. Hoe kunt u zich voorbereiden op een storm?…

Onze partners

Wil je graag een afspraak maken? Dat kan.

Heb je verzekeringsvraagstukken en zoek je antwoorden? Vraag je je af of jij en je gezin goed beschermd zijn?

VDV For You staat klaar om je te helpen. Ons team van specialisten beantwoordt al je vragen en zorgt voor gemoedsrust.

Scroll naar boven

Ontdek alles over de brandverzekering.

Vul je e-mailadres in en download de brochure in pdf-formaat. Kom zo te weten waartegen je brandverzekering je, naast brand, nog meer beschermt.

Ontdek alles over de Rechtsbijstandsverzekering.

Vul je e-mailadres in en download de brochure in pdf-formaat. Kom zo te weten hoe de rechtsbijstand je helpt om al jouw rechten te vrijwaren en te doen gelden. 

We gebruiken cookies om: klantenervaring te optimaliseren, gepersonaliseerde informatie te bezorgen en het delen van info op sociale media mogelijk te maken. Door op op ‘Akkoord’ te klikken geef je hiervoor de toestemming. Lees ook ons cookiebeleid en onze privacyverklaring.