Veiligheid en gemak van elektrisch rijden

Elektrisch (en hybride) rijden wint aan populariteit. Maar veel mensen maken zich ook zorgen over elektrisch rijden. Kan zo’n batterij de afstanden die je moet rijden aan? En horen fietsers en voetgangers je nog wel? Wij nemen het even voor je onder de loep in deze blogpost. 
Wil je graag meer lezen over de voor- en nadelen van een elektrische auto en het gebruik ervan? Aan het einde van deze blogpost vind je interessante links die je alles vertellen wat je wil weten.

Minder geluidsoverlast: vloek of zegen?

Fluisterstille wagens, dat klinkt als muziek in de oren voor mensen die aan snelwegen wonen. Maar wanneer je muisstil bent in een stad waar omgevingsgeluiden al genoeg voor afleiding zorgen, komt de veiligheid van fietsers, voetgangers en mensen met een (visuele beperking) in het gedrang. Is een elektrische of hybride auto nog wel zo leuk als niemand je hoort aankomen?

Vanaf 1 juli 2019 geldt gelukkig een geluidseis voor alle nieuwe elektrische en hybride voertuigen. Die moeten voorzien zijn van een ‘Acoustic Vehicle Alerting Sytem’ (AVAS). De algemene regel (want er zijn wel uitzonderingen): als je trager dan 20 km/u rijdt of achteruit rijdt, moet je auto een kunstmatig geluid maken tussen 56 en 75 decibel.

Hoe ver kan je rijden met een elektrische auto?

Je denkt waarschijnlijk ook na over de batterij en het opladen daarvan.

De onderstaande tijden zijn indicatieve gemiddelden en zijn berekend op basis van het volledig laden van een helemaal lege batterij:

  • opladen via het stopcontact (230 V): 8 tot 10 uur 
  • opladen met een thuislaadstation: 4 tot 6 uur
  • snelladen bij een benzinestation: 30 minuten

Op vakantie #oplaadstress

De gouden regel blijft goed voorbereiden. Doorrijden tot je auto bijna leeg is, doe je ook niet met een auto die op diesel of benzine rijdt. Of dat zou toch niet de bedoeling mogen zijn. 

Het grote verschil is natuurlijk dat je echt rekening moet houden met het inplannen van laadstations en netwerken wanneer je een volgende roadtrip uitstippelt. Lang leve de apps en websites die je hierbij kunnen helpen. Soms voorzien deze zelfs de stroomprijs en de locaties van ‘superchargers’. Maar hou er rekening mee dat het opladen van elektrische auto’s nog altijd minder vanzelfsprekend is dan ‘snel even gaan tanken’.

Heb je geen zin om telkens uren bij een laadpaal te staan wachten? Neem dan twee keer een pauze van een half uur in plaats van een uur. Zo kan jij ontspannen rijden, maar kan ook je kroost af en toe wat energie kwijt. En rij niet te snel, zo kan je het verbruik van je wagen op een lager pitje houden. Je reis begint immers wanneer je instapt!

Nuttige informatie in deze serie 

Wil je weten of je door elektrisch te gaan rijden het milieu ook echt een handje helpt? Lees het in de eerste blogpost van deze serie en bereken meteen hoe milieuvriendelijk je huidige auto is.

Elektrisch (of hybride) rijden wordt vaak ook naar voren geschoven als dé oplossing om het rijden voordeliger te maken. Maar is dat wel zo? De tweede blogpost in deze serie over elektrisch rijden gaat hier dieper op in.

Bron: www.axa.be

Facebook

Ontdek meer

Vrijblijvend advies

info@vdvforyou.be
Tel:059/51 44 33

Betrouwbaar, transparant en altijd op jouw maat.

VDV For You is er letterlijk voor jou!

Contacteer ons vrijblijvend met al je vragen over financiën en verzekeringen. Wij zijn er om jou te helpen.

Scroll naar boven

We gebruiken cookies om: klantenervaring te optimaliseren, gepersonaliseerde informatie te bezorgen en het delen van info op sociale media mogelijk te maken. Door op op ‘Akkoord’ te klikken geef je hiervoor de toestemming. Lees ook ons cookiebeleid en onze privacyverklaring.