Vlaamse fictie hypotheekoverdracht: aandachtspunt bij hypotheekoverdracht én bijkomende hypotheekvestiging

Het Vlaams Gewest heeft vanaf 2016 de zogenaamde “fictie hypotheekoverdracht” (hierna ‘de fictie’) ingevoerd waarbij een kredietnemer zijn fiscaal voordeel van de (geïntegreerde) woonbonus kan behouden.

​Wanneer kan een kredietnemer zijn fiscaal voordeel behouden?

Dit kan:

  • als de woning (waarop het krediet met recht op woonbonus betrekking heeft) wordt verkocht om een nieuwe ‘eigen’ woning te verwerven of te behouden en
  • naar aanleiding van die verkoop het bestaande krediet behouden blijft
  • door middel van de overdracht van de bestaande hypotheek naar (doorgaans) de nieuwe gezinswoning (of grond waarop die ‘eigen’ woning zal worden gebouwd).

Een recent standpunt van de fiscus noodzaakt ons de werkwijze in het specifieke geval dat zo’n hypotheekoverdracht gepaard gaat met een bijkomende hypothecaire inschrijving aan te passen.

Als de bank naast de bestaande hypotheek (die wordt overgedragen) nog een bijkomende hypotheek vereist, dan is het belangrijk dat de hypotheekoverdracht en de bijkomende hypothecaire inschrijving in twee afzonderlijke aktes gebeuren.

Gebeurt dat niet? Dan kan de fiscus de toepassing van de fictie weigeren waardoor de klant het recht op de Vlaamse woonbonus verliest.

Wil de klant zeker zijn dat de woonbonus behouden blijft? Dan moeten er twee aktes verleden worden. Dit geeft aanleiding tot een hogere notariële kost, maar die weegt doorgaans niet op tegen het verlies van de belastingvermindering onder de woonbonus.

Bron: www.axabank.be

Facebook

Ontdek meer

Vrijblijvend advies

info@vdvforyou.be
Tel:059/51 44 33

Betrouwbaar, transparant en altijd op jouw maat.

VDV For You is er letterlijk voor jou!

Contacteer ons vrijblijvend met al je vragen over financiën en verzekeringen. Wij zijn er om jou te helpen.

Scroll naar boven

We gebruiken cookies om: klantenervaring te optimaliseren, gepersonaliseerde informatie te bezorgen en het delen van info op sociale media mogelijk te maken. Door op op ‘Akkoord’ te klikken geef je hiervoor de toestemming. Lees ook ons cookiebeleid en onze privacyverklaring.