Wat is het verschil tussen pensioensparen en langetermijnsparen*?

De cijfers zijn duidelijk: voor de meeste Belgen volstaat het wettelijk pensioen niet om hun levensstandaard te behouden na hun pensionering. Een aanvullend pensioenkapitaal opbouwen, is dus sterk aan te raden. Dat kan onder andere via langetermijnsparen. Bovendien levert deze formule ook een fiscaal voordeel op. Maar wat is dan het verschil met pensioensparen? En vooral: wat kiest u? ​

Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen pensioensparen en langetermijnsparen: 

  • Maximaal aftrekbare premies: het fiscaal aftrekbare maximum voor pensioensparen bedraagt dit jaar 990 euro (met een belastingvermindering van 30%) of 1.270 euro (met een belastingvermindering van 25%). Bij langetermijnsparen ligt het maximumbedrag vast op 2.350 euro.
  • Premietaks2% voor langetermijnsparen. Voor pensioensparen is er geen premietaks.
  • Plafonds: voor iedereen hetzelfde bij pensioensparen, ongeacht inkomen of beroep. Maar bij langetermijnsparen hangt de maximumpremie onder meer af van het belastbaar inkomen. De absolute bovengrens is 2.350 euro. Bereken hier hoeveel u kan sparen.
  • Anticipatieve heffing: deze taks wordt geheven op de 60e verjaardag van de verzekerde (of op de 10e verjaardag van het contract als het vanaf de leeftijd van 55 jaar is afgesloten) en bedraagt 8% voor pensioensparen en 10% voor langetermijnsparen.   
  • De fiscale korf: pensioensparen is bijna altijd mogelijk als u een belastbaar inkomen hebt. Om fiscaal voordeel te halen uit langetermijnsparen, moet er wel nog ruimte vrij zijn in uw fiscale korf. Die korf bevat onder andere de belastingvermindering voor de kapitaalaflossingen, interesten en premies voor de schuldsaldoverzekering voor de hypothecaire lening van uw enige eigen woning. Naargelang het gewest waar u woont en de datum waarop u uw lening hebt afgesloten, is het mogelijk dat u geen of een beperkt fiscaal voordeel geniet via langetermijnsparen. Bent u eigenaar van een enige eigen woning? Ontdek dan hier hoe u uw fiscale korf optimaliseert. ​

Doet u aan pensioensparen? Let op voor de fiscale valkuil

Het tweede plafond geeft dus recht op een lager belastingvoordeel dan het eerste: 25% tegenover 30%. Dit verschil van 5% zorgt ervoor dat klanten die tussen 990 euro en 1.188 euro storten, verlies doen. In dit geval is het fiscaal voordeel lager dan als ze zich houden aan het eerste plafond.
Lees meer over de fiscale valkuil.​

Goed nieuws: u kan pensioensparen en langetermijnsparen combineren. Zo maximaliseert u uw fiscaal voordeel én groeit uw pensioenkapitaal nog meer aan! 

*Het type langetermijnsparen waarvan in dit artikel sprake is, is een individueel levensverzekeringsproduct dat niet aan een hypothecaire lening is gekoppeld.

Bron: www.aginsurance.be

Facebook

Ontdek meer

Vrijblijvend advies

info@vdvforyou.be
Tel:059/51 44 33

Betrouwbaar, transparant en altijd op jouw maat.

VDV For You is er letterlijk voor jou!

Contacteer ons vrijblijvend met al je vragen over financiën en verzekeringen. Wij zijn er om jou te helpen.

Scroll naar boven

We gebruiken cookies om: klantenervaring te optimaliseren, gepersonaliseerde informatie te bezorgen en het delen van info op sociale media mogelijk te maken. Door op op ‘Akkoord’ te klikken geef je hiervoor de toestemming. Lees ook ons cookiebeleid en onze privacyverklaring.