Woon- of brandverzekering: wat moet je echt weten?

Ga je binnenkort verhuizen of heb je pas een nieuwe woning gekocht? Gefeliciteerd! Om je nieuwe nestje te beschermen, vind je hier alle antwoorden op de vragen over het belang van een goede woonverzekering. Is een brandverzekering verplicht? Dekt een woonverzekering hetzelfde als een brandverzekering? Moet je een verzekering afsluiten als je huurder bent?

Wat is het verschil tussen een woon- en brandverzekering?

Er is geen verschil tussen deze verzekeringen. Beide termen verwijzen naar hetzelfde type verzekering. Wij geven de voorkeur aan ‘woonverzekering’ omdat het duidelijker is dat deze meerdere dekkingen omvat, waaronder brandschade.

Wat dekt een woonverzekering?

Deze verzekering dekt je tegen schade die veroorzaakt wordt door brand, blikseminslag, ontploffingen, maar ook tegen stormen en natuurrampen.

In je contract kan je aanvullende waarborgen opnemen: deze dekken bijvoorbeeld de brand zelf niet, maar wel de kosten die eruit voortvloeien. Beeld je even de volgende situatie in: terwijl je weg bent, vliegt je huis in brand en is het dus onbewoonbaar. Dankzij je woonverzekering kan je in een vervangverblijf terecht en worden deze kosten gedekt. Ten slotte dekt je contract je huurdersaansprakelijkheid in sommige situaties, zoals wanneer je jouw vakantieverblijf beschadigt of als je kind tijdens zijn studies schade berokkend aan zijn of haar studentenkot.

Goed om te weten

  • Waterschade komt het meest voor. Controleer of je verzekeringspolis deze schade dekt. Sommige bedrijven kunnen je bijvoorbeeld helpen om de leiding op te sporen die de schade heeft veroorzaakt, zodat je het probleem sneller kan aanpakken.
  • Registreer het noodnummer vermeld in je polis en reken bij een probleem 24/7 op bijstand.
  • Of je nu huurder of eigenaar bent, de inhoud is niet automatisch verzekerd door je contract, dus denk eraan deze ook te verzekeren. En zo zijn tegelijkertijd ook je huisdieren verzekerd!

Een advies: personaliseer je verzekering

Het is belangrijk om een verzekeringspolis af te sluiten die aansluit bij je behoeften. Zo is het bijvoorbeeld niet nodig om je zwembad te verzekeren wanneer je dit niet hebt. Afhankelijk van de gekozen formule zullen de omvang van de dekking, de vergoedingsplafonds en de vrijstellingen meer of minder belangrijk zijn. Aarzel dus niet om offertes van verschillende verzekeringsmaatschappijen te vergelijken.

Bovendien kan je je verzekeringscontract met bepaalde opties vervolledigen, bijvoorbeeld door je te in te dekken tegen diefstal of door je tuin te verzekeren.

Is een woon- of brandverzekering verplicht voor iedereen?

  • Als huurder in Wallonië of Vlaanderen ben je voor elk nieuw huurcontract wettelijk verplicht een woonverzekering ’Huurdersaansprakelijkheid’ af te sluiten, niet te verwarren met de huurwaarborg. Je huurdersaansprakelijkheid dekt je tegen schade (brand, waterschade …) veroorzaakt aan het appartement en het gebouw. In het Brussels Gewest is dit nog niet verplicht, maar ook hier kan je verhuurder dit verplichten.
  • Als je eigenaar bent, is het niet overal verplicht om een woon- of brandverzekering af te sluiten. Voor woningen die sinds 2019 in Vlaanderen verhuurd worden, is dat wel het geval. Ook in andere regio’s is het nog steeds een aanrader. Bovendien zullen de meeste banken je als eigenaar vragen een woon-of brandverzekering af te sluiten wanneer je een onroerend goed koopt via een hypotheeklening.

Als je schade oploopt en daar niet voor verzekerd bent, kan je nog steeds aansprakelijk gesteld worden. Wanneer bijvoorbeeld de wind de pannen van je dak (zelfs als het in goede staat is) rukken, kan er een voorbijganger gewond raken. Zonder woon- of brandverzekering draai je zelf op voor de schadeloosstelling aan de voorbijganger en de herstellingen aan het dak.

Je huis of je appartement verzekeren: het verschil

Wanneer je in een appartement woont, dekt je woonverzekering het gebouw (muren, gevel, dak, …) op zich niet, aangezien dit de rol is van de brandverzekering die werd afgesloten door de mede-eigenaars van het gebouw. Woon je in een huis, dan zal je woonverzekering het gebouw in zijn geheel dekken.

Of je nu eigenaar of huurder bent of wordt van een huis of appartement, een woonverzekering afsluiten is een cruciale stap die je best niet overslaat.

Bron: www.axa.be

Facebook

Ontdek meer

Vrijblijvend advies

info@vdvforyou.be
Tel:059/51 44 33

Betrouwbaar, transparant en altijd op jouw maat.

VDV For You is er letterlijk voor jou!

Contacteer ons vrijblijvend met al je vragen over financiën en verzekeringen. Wij zijn er om jou te helpen.

Scroll naar boven

We gebruiken cookies om: klantenervaring te optimaliseren, gepersonaliseerde informatie te bezorgen en het delen van info op sociale media mogelijk te maken. Door op op ‘Akkoord’ te klikken geef je hiervoor de toestemming. Lees ook ons cookiebeleid en onze privacyverklaring.